• Inicis dels Globus
  • Vols Històrics
  • Història a Espanya

Inicis dels Globus

Els germans Joseph i Jacques Montgolfier van realitzar la primera demostració pública del seu invent el 4 de juny de 1782 a França. El seu somni d'arribar fins al cel es va fer realitat. La idea del globus aerostàtic la van tindre quan els germans estaven asseguts davant d'una foguera. Van notar que el fum s'elevava i van pensar en l'oportunitat d'aprofitar aquesta qualitat.

Després de fer diferents experiments, van comprendre que l'aire calent és més lleuger que el fred, és a dir, que tendeix a pujar. Van decidir crear una màquina que permetés enlairar-se. Joseph i Jacques Montgolfier van llançar el seu primer model el setembre de 1782. El vol inicial va demostrar que la seva teoria tenia raó.El 4 juny 1783 van realitzar una demostració pública amb un globus aerostàtic de deu metres de diàmetre en un mercat francès.Estava construït amb tela i paper.
Més de 130.000 espectadors van quedar aclaparats quan el setembre del mateix any tornaren a enlairar-se a Versalles.

Lluís XVI, Maria Antonieta d'Àustria i la cort francesa van estar en l'esdeveniment. Un gall, una ovella i un ànec van ser els seus tripulants.Just l'octubre d'aquest any es va enlairar per primera vegada un humà. Jean-François Pilâtre de Rozier va ser el valent pioner.El 22 d'octubre de 1797 l'intrèpid André Jacques Garnerin va saltar amb un paracaigudes des d'un globus que volava a gran alçada sobre el cel de París.

Vols Històrics

El 21 de març de 1999, el suís Bertrand Piccard i el britànic Brian Jones van començar la volta al món en globus aerostàtic sense fer escales, després de recórrer 46.759 quilòmetres a bord del Breitling Orbiter III en 19 dies, 21 hores i 55 minuts.

Història a Espanya

La primera persona que intentar pujar a un globus va ser Aranjuez el francès Charles Bouche el 6 de juny de 1784, però va resultar ferit al desplomar-se el globus quan iniciava l'ascens. L'italià Vicente Lunardi qui va aconseguir ser el primer en enlairar-se el 12 d'agost de 1792, el fet es va realitzar en els jardins del parc del Buen Retiro de Madrid, volant durant una hora fins a la Villa de Daganzo, prop d'Alcalá de Henares.o.

El mateix Lunardi va repetir-ho el dia 8 de gener de 1793, però aquesta vegada a la localitat madrilenya d'Aranjuez. El 15 de desembre de 1884 es va crear el Servei militar de l'aerostació. El 1896 es va crear com a unitat independent la Companyia d'Aeròstats.

En l'actualitat, la ciutat d'Igualada (Anoia) és la seu del European Balloon Festival, la concentració de globus aerostàtics més important de l'Estat espanyol i del sud d'Europa, que se celebra cada any al mes de juliol des de 1997. Igualada també és la seu d'Ultramagic, l'únic fabricant d'Espanya i el segon fabricant mundial de globus aerostàtics d'aire calent.La producció anual de l'empresa se situa entre els 80 i 120 globus, destinant-ne prop del 80% a l'exportació.

Photography

Vestibulum at hendrerit ipsum. Fusce sit amet nibh velit, vel accumsan justo. Sed mi ligula, pellentesque varius pretium et, bibendum non metus. Vestibulum vitae libero tortor, eu ullamcorper urna. Duis aliquam risus eu orci tristique non dictum sem feugiat. Nullam leo nibh, iaculis ac commodo ut, elementum vel tellus. Nunc vehicula, mi non pharetra condimentum, magna tellus rutrum quam, sit amet ultricies enim ipsum vitae urna. Etiam ac arcu velit, in sagittis tortor.

Aliquam augue tellus, accumsan ut eleifend vitae, vehicula sed nulla. Nam vel orci risus, in imperdiet turpis. Ut aliquam tortor vitae augue ultricies hendrerit. Vivamus vel gravida lectus. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Quisque elit tellus, eleifend ut fringilla quis, venenatis vel velit. Suspendisse quis interdum lorem.